![](/media/lib/116/n-falcon-9-start-4e7cbb4ad6640bd0a059620ea9eb618f.jpg)
Prywatna misja na ISS
23 maja 2012, 10:02Po raz pierwszy w historii prywatna firma wysłała pojazd na stację kosmiczną. Rakieta Falcon 9, zbudowana przez Space Exploration Technologies Corp (SpaceX) wyniosła w przestrzeń kosmiczną bezzałogową kapsułę Dragon.
![](/media/lib/324/n-chandra-f40342bbdc33e518d185d39b409e08d5.jpg)
Hubble i Chandra uległy awarii w odstępie niecałego tygodnia
15 października 2018, 05:47Mniej niż tydzień po tym, jak doszło do awaryjnego przejścia Teleskopu Hubble'a w tryb bezpieczny, to samo spotkało kolejny z kosmicznych teleskopów NASA – Chandra X-ray Observatory. Amerykańska agencja poinformowała, że Chandra, prawdopodobnie z powodów problemów z żyroskopem, wprowadził się w tryb bezpieczny
![](/media/lib/141/n-mars-bec5c057425c34b801b31a6f930adb43.jpg)
Sukces Indii
24 września 2014, 10:34Indie odnotowały olbrzymi sukces w eksploracji kosmosu. Dołączyły do elitarnego klubu krajów, które umieściły pojazd na orbicie Marsa. Dotychczas udanymi marsjańskimi misjami mogą poszczycić się NASA oraz Europejska Agencja Kosmiczna. Częściowe sukcesy ma na swoim koncie Związek Radziecki.
![Głowa Hatszepsut znaleziona w Luksorze© Gérard Ducherlicencja: Creative Commons](/media/lib/11/1182883345_503983-c6c744f16f9def09b10a9ad610960026.jpeg)
Sensacyjne odkrycie w Dolinie Królów
26 czerwca 2007, 18:38Po 100 latach poszukiwań odnaleziono prawdopodobnie mumię najsłynniejszej kobiety faraona: Hatszepsut. Według kanału Discovery, na jutrzejszej konferencji prasowej sekretarz generalny Egipskiej Służby Starożytności (SCA) Zahi Hawass poinformuje świat o najważniejszym odkryciu w Dolinie Królów od momentu znalezienia w 1922 roku mumii Tutenhamona.
![](/media/lib/175/n-mitragynaspeciosa-4cf6bb09b97f3795fdcaddbae6694314.jpg)
Kratom nie trafi na listę narkotyków
13 października 2016, 13:11Amerykańska agencja antynarkotykowa DEA zrezygnowała z dodania dwóch psychoaktywnych składników kratomu do listy najbardziej niebezpiecznych narkotyków. Gdyby substancje te tam trafiły byłoby to równoznaczne z uznaniem kratomu za narkotyk, którego stosowanie w medycynie nie jest obecnie dopuszczone
![](/media/lib/139/n-szczur-3ebfcc4b21c5aedf8cd1aaf643205686.jpg)
Niebezpieczne nowoczesne rodentycydy
15 listopada 2012, 18:17Rządy USA i Kanady podejmą środki mające na celu ograniczenie stosowania nowoczesnych rodentycydów, trucizn do zwalczania gryzoni. Ostatnie badania wykazały bowiem, że przeciwzakrzepowe rodentycydy (AR) kumulują się w łańcuchu pokarmowym i zabijają dzikie ptaki.
![](/media/lib/105/i-nsa_sign-fb440e7a8ef256df7d6244777300bdf8.jpg)
NSA i Microsoft ostrzegają przed dziurą w Windows
10 czerwca 2019, 12:29Amerykańska NSA (Narodowa Agencja Bezpieczeństwa) dołączyła do Microsoftu zachęcając użytkowników systemu Windows, by pilnie zaktualizowali swój system operacyjny. W Remote Desktop Services for Windows odkryto bowiem dziurę, która podobna jest do luki, którą w 2017 roku wykorzystało ransomware WannaCry, powodując wielomiliardowe straty na całym świecie.
![](/media/lib/45/groch-32340475387aeaaebcdb5f9880a1b71e.jpg)
Groch nie tylko na grochówkę
23 marca 2009, 10:39Białka grochu zwyczajnego być może już wkrótce staną się popularnym dodatkiem żywnościowym i suplementem, ponieważ pomagają zwalczać nadciśnienie i przewlekłą chorobę nerek (PChN).
![](/media/lib/155/n-organiczne-66fb46dbc2d3d6e9fd3b4247cb7977a5.jpg)
Zmiany klimatu zagrażają uprawom warzyw
12 czerwca 2018, 11:04Specjaliści z London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) przeprowadzili pierwsze systematyczne badania nad wpływem prognozowanych zmian klimatycznych oraz związanych z nimi wzrostem temperatury i problemami z dostępnością do wody, na uprawy warzyw i zawartość składników odżywczych
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych